Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Αγώνας για σωματείο ανοιχτό



Ανακοίνωση
Ημ/νία: 4/2/2013


Με την απόρριψη της υποψηφιότητας της Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου, η ΕΣΗΕΑ βαθαίνει την απόκλισή της από την πραγματικότητα της κρίσης και της εργασίας μας.
Ήδη αποτελούσε σκάνδαλο το ότι η συναδέλφισσα δεν έγινε δεκτή στην Ένωση πριν από δύο χρόνια, παρά το σχετικό αίτημα των εργαζομένων του Βήματος (διά του εκπροσώπου τους), με καταστατικά προσχήματα (εκπρόθεσμη υποβολή αίτησης). Αποτελούσε επίσης σκάνδαλο πέρισυ, όταν το Μεικτό σύσσωμο απαιτούσε να γίνει δεκτή η συναδέλφισσα και πάλι σκόνταψε σε “καταστατικά” ζητήματα (όπως εκπρόθεσμη κατάθεση της προσφυγής από τον εκπρόσωπο εξαιτίας του πολέμου για τους μισθούς στον ΔΟΛ, απουσία της Γεν.Γραμματέως από την ψηφοφορία). Φέτος, για 3η χρονιά, χωρίς αιτιολόγηση, απορρίφθηκε η συναδέλφισσα, “έτσι, χωρίς λόγο”. Είναι αλήθεια ότι οι μασονικού τύπου μυστικές ψηφοφορίες επιτρέπουν στον καθένα να μεταθέτει την ευθύνη που του αναλογεί.
Όμως, πέραν των διαδικαστικών, η απόρριψη της Μαρινίκης αποτυπώνει και ενισχύει τις χειρότερες πλευρές ενός “συνδικαλισμού” που δεν είναι αυτός των εργαζομένων:
- Είναι, για παράδειγμα, αδιανόητο εργοδότης να απολύει εργαζόμενο επειδή συντάσσεται με το σωματείο και, κατόπιν, αυτό να αρνιέται να τον εντάξει στις γραμμές του!
- Είναι επίσης αθλιότητα, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες εξαθλίωσης της εργασίας, να διατείνεται το σωματείο ότι εγγράφει μόνο όσους δεν είναι εξαθλιωνόμενοι, όπως με μπλοκάκι ή με άλλες ελαστικές μορφές: όλοι οι συνάδελφοι με εξαρτημένη εργασία (ανεξάρτητα της νομικής της μορφής) πρέπει να γίνουν αμέσως μέλη του σωματείου, με πλήρη δικαιώματα.
- Και, κατά τρίτον, είναι επίσης ενδεικτικό της πολιτικής στρατηγικής των παρατάξεων που φαίνεται να επικρατούν στην Ένωση η προσπάθεια να αποκλείσουν μαχητικούς συναδέλφους που τόλμησαν να τα βάλουν με τους εργοδότες!


Πρωτοβουλία για την Ανατροπή
(ανένταχτοι αγωνιστές, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Financial Crimes)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου