Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ίσα δικαιώματα για όλους και όλες


Προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και την εφορευτική επιτροπή                         15/4/2013
 
Στις πρόσφατες εκλογές για ανάδειξη εκπροσώπου στο ΒΗΜΑ, προέκυψε το ζήτημα της αφαίρεσης συναδέλφου από την εκλογική κατάσταση, επειδή εδώ και χρόνια εργάζεται με ΔΠΥ και παρά το γεγονός ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια η συγκεκριμένη συνάδελφος ψήφιζε κανονικά για εκπρόσωπο. Θυμίζουμε επίσης την για χρόνια συμμετοχή συμβασιούχων συναδέλφων της ΕΡΤ (τότε με ΔΠΥ) στις αντίστοιχες εκλογές για ανάδειξη εκπροσώπων σε ΝΕΤ και ΕΡΑ, στις οποίες ούτε πρόβλημα υπήρξε, ούτε η συμμετοχή τους αμφισβητήθηκε ποτέ.

 Πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού το καταστατικό μας δεν αφαιρεί εκλογικά δικαιώματα από μέλη της ΕΣΗΕΑ, μόνο και μόνο επειδή κάποια στιγμή, άλλαξε το είδος της εργασιακής σχέσης από μισθολόγιο σε ΔΠΥ. Θυμίζουμε επίσης ότι σε αρκετές περιπτώσεις όλα αυτά τα χρόνια, συνάδελφοι που αμείβονται με ΔΠΥ, συμμετείχαν κανονικά στις εκλογές, πληρώνοντας συνδρομή την ημέρα των εκλογών. Οι αποκλεισμοί οδηγούν σε αντικαταστατικές και επικίνδυνες ενέργειες σε εποχές, που ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός συναδέλφων και ήδη μελών της ένωσης, οδηγείται από τις μνημονιακές πολιτικές σε ελαστικές μορφές εργασιακών σχέσεων. 

Αν εργοδοσία και κυβέρνηση με τα νομοθετήματά τους και τις επιλογές τους «βγάζουν» συναδέλφους από τη μισθωτή εργασία, ας μην τους βγάζει και η ΕΣΗΕΑ από την κατάσταση των ισότιμων δικαιωμάτων (εκλέγειν και εκλέγεσθαι) ώστε να μην δημιουργήσουμε «γκρίζες ζώνες» στη συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση. 

Πολύ περισσότερο όταν οι συνάδελφοι που απασχολούνται με μπλοκάκι, με σχέση σταθερής εξαρτημένης εργασίας, πρέπει να εντάσσονται κανονικά στην ΕΣΗΕΑ. Περιμένουμε τη δημόσια τοποθέτησή σας στο ζήτημα αυτό.


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή
(ανένταχτοι, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Financial Crimes)

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Να ανακληθεί η απόλυση της συνδικαλίστριας Γιάννας Σακελλαρίου από το ΔΟΛ




Οι παρακάτω Συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, καταγγέλλουμε την εκδικητική απόλυση της συνδικαλίστριας Γιάννας Σακελλαρίου — τωρινή αναπληρώτρια εκπρόσωπο των εργαζομένων – διοικητικών υπαλλήλων στο Δ.Ο.Λ. – στην οποία προχώρησε η διοίκηση του Δ.Ο.Λ. την Πέμπτη 14/3/2013. Η συνάδελφος είναι γνωστή για τη συνδικαλιστική της δράση στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό και δεν είναι τυχαίο ότι είναι η δεύτερη φορά που επιχειρείται η συνδικαλιστική δίωξη-απόλυσή της.
Η Γιάννα Σακελλαρίου είναι μέλος της ΕΠΗΕΑ, εκλεγμένη εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων από 11/11/2010 έως 26/2/2013 και είχε πρωτοστατήσει στους αγώνες ενάντια στις μαζικές απολύσεις και τις μειώσεις των μισθών μέσα από ατομικές συμβάσεις. Κατά τη διάρκεια της θητείας της υπέστη την πρώτη συνδικαλιστική δίωξη- απόλυση τον Μάρτιο του 2012, η οποία και ανακλήθηκε μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις όλων των ενώσεων του κλάδου.
Στις τελευταίες εκλογές για ανάδειξη εκπροσώπου διοικητικών υπαλλήλων, το Φεβρουάριο του 2013, η Γιάννα Σακελλαρίου εκλέχτηκε αναπληρώτρια εκπρόσωπος εργαζομένων, για να υποστεί λίγες μέρες μετά, στις 14 Μαρτίου 2013, τη δεύτερη συνδικαλιστική δίωξη-απόλυση. Με προφανή στόχο την κατατρομοκράτηση των εργαζομένων στην επιχείρηση αλλά και ευρύτερα στο χώρο των ΜΜΕ, σε μια περίοδο μαζικών απολύσεων, σφαγιασμού των μισθολογικών αποδοχών, κατάργησης των ΣΣΕ και των κεκτημένων εργασιακών κατακτήσεων, η απόλυση της συναδέλφου παραβιάζει ένα από τα στοιχειώδη εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, αυτό της συνδικαλιστικής δράσης.
Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή της στον αγώνα τόσο για την ανάκληση της απόλυσης της Γ. Σακελλαρίου όσο και για την προάσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ το σταμάτημα της συνδικαλιστικής δίωξης και την άμεση ανάκληση της απόλυσης της συναδέλφου.

ΚΑΛΟΥΜΕ τους εργαζόμενους με τον αγώνα και την αλληλεγγύη τους να βάλουν τέλος στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Τα Δ.Σ. των Συνεργαζόμενων Ενώσεων
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Ποιος Διαλύει την ΕΣΗΕΑ;- Δήλωση του ταμία Μωυσή Λίτση




 Εικόνα διάλυσης εμφανίζει πλέον το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ το οποίο αδυνατεί να συζητήσει από το πιο μικρό-έγκριση τρεχουσών δαπανών-μέχρι το πιο μεγάλο-έγκριση προϋπολογισμού.
 Ορισμένες παρατάξεις ενόψει των εκλογών του Μαΐου κα μετά την παταγώδη αποτυχία των «δικών» τους παιδιών στις πρόσφατες εκλογές για τον ΕΔΟΕΑΠ, βάλθηκαν να τινάξουν στον αέρα κάθε συμβούλιο, μη διστάζοντας να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και αυτή την καθημερινή λειτουργία της ΕΣΗΕΑ.
Προσκομίζοντας συνεχώς δικαιολογίες πότε κατά του προέδρου και πότε κατά του ταμία, φρενάρουν κάθε απόφαση ή εξωθούν το διοικητικό συμβούλιο στα όρια του, ακόμη και για την αγορά…σταχτοδοχείων. Ποτέ δεν περίμενα μετά από τόσα χρόνια αγώνων εκτός ΔΣ ότι η ανάληψη μιας σημαντικής θεσμικά θέσης όπως αυτή του ταμία, θα υπονομευόταν συστηματικά από αυτούς στην ΕΣΗΕΑ, που άφαντοι από τις μαζικές κινητοποιήσεις, τις διεργασίες στα μαγαζιά και απόντες από κάθε κοινωνική δράση, σαμποτάρουν κάθε συζήτηση και λήψη απόφασης που αφορά ακόμη και την καθημερινότητα ενός σωματείου.

 Ως ταμίας και όπως υποχρεούμαι από το καταστατικό έχω εδώ και ένα μήνα περίπου φέρει προς συζήτηση και ψήφιση το νέο προϋπολογισμό για το 2013. Δυστυχώς με ευθύνη συγκεκριμένων παρατάξεων στο διοικητικό συμβούλιο, δεν έχει καταστεί ακόμη εφικτή η συζήτηση, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η λειτουργία της ΕΣΗΕΑ αφού χωρίς προϋπολογισμό δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε καν τα καθημερινά της έξοδα. Αντί της γόνιμης αντιπαράθεσης κάποιοι στο ΔΣ έχουν επιλέξει το δρόμο της μικροπαραταξιακής εκμετάλλευσης, μη διστάζοντας να θυσιάζουν στο βωμό των σκοπιμοτήτων τους ακόμη και την ανάγκη ύπαρξης προϋπολογισμού.
Στα δύο χρόνια της εκπροσώπησής μας στο διοικητικό συμβούλιο από τη θέση του ταμία, ουδέποτε αρνηθήκαμε την καλοπροαίρετη κριτική και προσπαθήσαμε με τον καλύτερο τρόπο να προστατεύσουμε τα οικονομικά της ένωσης μας, ερχόμενοι αντιμέτωποι με τη χρόνια «ρουσφετολογική» και μικροπαραταξιακή διαχείριση που είχε γνώμονα τη δημιουργία πελατειακών καταστάσεων προς εξασφάλιση της καρέκλας του ΔΣ.
 Η ευθύνη για τη μη καν συζήτηση του προϋπολογισμού βαρύνει συγκεκριμένες παρατάξεις και άτομα τα οποία επιλέγοντας την τακτική της κωλυσιεργίας, ευελπιστούν να τινάξουν την ΕΣΗΕΑ στον αέρα για να προσκομίσουν παραταξιακά οφέλη στις επικείμενες εκλογές.
 Καλούμε τους συναδέλφους να αποδοκιμάσουν τις πρακτικές αυτές και να πιέσουν για τη ψήφιση σύντομα του προϋπολογισμού και απολογισμού, προκειμένου να γίνει κανονικά η τακτική συνέλευση η οποία πρέπει και να αποφασίσει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών μέσα στον Μάιο.
Εμείς θα συνεχίσουμε ούτως ή άλλως να δίνουμε αγωνιστικό παρόν εντός και εκτός ΔΣ σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά ο κλάδος και συνολικά οι εργαζόμενοι στη χώρα μας.