Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Nα σπάσουμε την κυριαρχία του εργοδοτικού-μνημονιακού μπλοκ στην ΕΣΗΕΑ

Την ανησυχητική κυριαρχία του αντιδραστικού-μνημονιακού-εργοδοτικού μπλοκ στο χώρο των ΜΜΕ αποτύπωσαν τα αποτελέσματα των εκλογών για το νέο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Παράλληλα, όμως, φάνηκε ότι το ρεύμα της αντίστασης και του αγώνα παραμένει ζωντανό και υπολογίσιμο – παρά την προφανή δυσαρέσκεια που υπάρχει για τις παρατάξεις της κυβερνητικής και παραδοσιακής Αριστεράς (Συσπείρωση και Δημοσιογραφική Συνεργασία-ΠΑΜΕ), που είδαν τις δυνάμεις τους να υποχωρούν σημαντικά.
Η εκλογική επιρροή της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή αυξήθηκε σημαντικά, με 353 ψήφους, 11,6% και μία έδρα στο νέο ΔΣ – έναντι 250 ψήφων, 7,9% και καμίας έδρας το 2013. Ωστόσο, είναι φανερό ότι δεν υφίσταται λόγος θριαμβολογίας. Οι συσχετισμοί, εντός και εκτός ΔΣ, είναι εξαιρετικά δυσμενείς και τα περιθώρια ανατροπής τους στενά, καθώς το νέο κατεστημένο είναι πολύ ισχυρό και το παλιό αρνείται να «πεθάνει», παρά τις απώλειες που κατέγραψε.
            Οι εκλογές, άλλωστε, αποτύπωσαν την εικόνα που παρουσιάζουν καθημερινά στην κοινωνία τα καθεστωτικά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά: Είναι εχθρικά απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία και στηρίζουν με κάθε μέσο, συχνά μάλιστα ως εμπροσθοφυλακή και πολιορκητικός κριός, τα συμφέροντα των δανειστών, της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αλλά και της εγχώριας ολιγαρχίας, των εκδοτών και καναλαρχών ιδιοκτητών τους. Αυτό ακριβώς εξέφρασε η μεγάλη ενίσχυση και η πρωτιά των Ενωμένων Δημοσιογράφων.
            Η μαζική αποχή από τις κάλπες πολλών συναδέλφων που είτε είναι άνεργοι είτε θεωρούν (δικαίως, σε μεγάλο βαθμό) άχρηστη την ΕΣΗΕΑ διευκόλυνε, αναμφίβολα, την καταγραφή της ηγεμονίας της πιο αντιδραστικής τάσης στον χώρο των ΜΜΕ. Παράλληλα, βεβαίως, εργοδότες και καθεστωτικοί συνδικαλιστές φροντίζουν να  συντηρούν αυτήν την κατάσταση, κρατώντας πραξικοπηματικά εκτός της Ένωσης χιλιάδες σκληρά εργαζόμενους συναδέλφους, κυρίως του Διαδικτύου.
            Η στάση του εκπροσώπου της Πρωτοβουλίας στο νέο ΔΣ θα καθοριστεί αποκλειστικά από τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των εργαζομένων, εντός και εκτός ΕΣΗΕΑ. Δεν θα εγκλωβιστεί σε ψευτοδιλήμματα και θα απορρίψει εκβιασμούς, δήθεν για «να λειτουργήσει η Ένωση». Πιστοί στα όσα λέμε εδώ και πολλά χρόνια, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ενωτικά μα και αταλάντευτα, για τη συγκρότηση ενός αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης, από τα κάτω και από τα αριστερά.
           
Για να μπει ένα τέλος στη μετατροπή της ενημέρωσης σε εμπόρευμα και ωμή προπαγάνδα. Για να μη μείνει τίποτα στο σκοτάδι και να αποκαλυφθούν τα αντιδραστικά τους σχέδια. Για νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους. Για μια ΕΡΤ αντάξια της αγωνίας και των αγώνων των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που αντιστάθηκαν στο «μαύρο» της 11ης Ιουνίου 2013. Για την υπεράσπιση του ΕΔΟΕΑΠ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ από τα πάσης φύσης «κοράκια» και μάνατζερ.
            Για να γίνουν ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση της συγκρότησης ενός συνδικάτου όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
            Μόνοι δεν μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Μαζί είμαστε ισχυροί.
ΕΝΑΣ ΚΛΑΔΟΣ – ΕΝΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ – ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή
(Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό

ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, ανένταχτοι)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου