Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Η διακωμώδηση της ψήφου των δημοσιογράφων, των διοικητικών υπαλλήλων και του ΕΔΟΕΑΠ


Ανακοίνωση για την συγκρότηση του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ
Σήμερα, μετά από σύγκληση του Συμβουλίου του ΕΔΟΕΑΠ από την Πόπη Χριστοδουλίδου, στην οποία συμμετείχαν και τα εννέα μέλη του, ξεκίνησε η ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προεδρείου. Και οι τέσσερις ψηφοφορίες που είχαν ως υποψηφίους για τη θέση του Προέδρου την Πόπη Χριστοδουλίδου (ΕΣΗΕΑ) και τον Ευάγγελο Τάτση (ΕΠΗΕΑ), απέβησαν άκαρπες.
Δυστυχώς,  από την πρώτη ψηφοφορία φάνηκε η πρόθεση δύο μελών να διακωμωδήσουν την όλη διαδικασία, αντικαθιστώντας τον σταυρό στα ψηφοδέλτιά τους με «καρδούλες»!.
Η πρώτη ψηφοφορία κατέληξε με ισοψηφία 3-3, δύο άκυρα (καρδούλες) στο ψηφοδέλτιο της Πόπης Χριστοδουλίδου και ένα λευκό (;).
Στην δεύτερη ψηφοφορία η ισοψηφία ήταν 4 – 4, με ένα άκυρο (τρεις καρδούλες στο ψηφοδέλτιο της Πόπης Χριστοδουλίδου!), όπως και η τρίτη ψηφοφορία (με ένα άκυρο). Η τέταρτη ψηφοφορία κατέληξε επίσης σε ισοψηφία 4 – 4 με ένα άκυρο, ενώ στη συνέχεια το Συμβούλιο διέκοψε για να συνεχίσει τη διαδικασία την Πέμπτη το πρωί.
Οι συνάδελφοι πρέπει να γνωρίζουν ότι στο Συμβούλιο έγινε από την πλευρά μας πρόταση για ανοικτή διαβούλευση εντός της  διαδικασίας του ΕΔΟΕΑΠ, προκειμένου να καταλήξουμε στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τη διοίκησή του και να ξεπερασθεί το αδιέξοδο. Όμως, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε, καθώς ο στόχος ορισμένων ήταν να μην εκλεγεί σήμερα νέο Δ.Σ και να εμφανιστεί στα μάτια των μελών-μετόχων του ΕΔΟΕΑΠ, ότι δήθεν υπάρχει αδιέξοδο. Έτσι, αυτοί που τις προηγούμενες μέρες κόπτονταν δήθεν για τη συγκρότηση του προεδρείου, συνέχιζαν να ακυρώνουν τα ψηφοδέλτια με τις γνωστές «καρδούλες», ενώ μέλος του Συμβουλίου μας καλούσε να αποσύρουμε την υποψηφιότητά μας!
Ακόμα και στο τέλος της τέταρτης ψηφοφορίας,  η Πόπη Χριστοδουλίδου,  ως προεδρεύουσα, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, κάλεσε τους συμβούλους αν έχουν άλλες προτάσεις υποψηφίων να τις διατυπώσουν,  ώστε να δοκιμασθούν στην ψηφοφορία και να ολοκληρωθεί, σήμερα, η συγκρότηση του Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ. Ωστόσο, καμία τέτοια πρόταση δεν έγινε. Αντίθετα, ορισμένοι σύμβουλοι επέμειναν ότι η διαδικασία πρέπει να διακοπεί και να επαναληφθεί την Πέμπτη.
Είναι προφανές από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, ότι:
·        Δεν υποστήριξαν όλα τα παρόντα μέλη της ΕΣΗΕΑ στο Συμβούλιο, την επιλογή  της πλειοψηφήσασας συμβούλου από την ΕΣΗΕΑ ως πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ, όπως για 47 χρόνια γίνεται μέχρι σήμερα, με στόχο να μπλοκάρουν την διαδικασία συγκρότησης.
·        Η «διαχείριση» των ψήφων και στις τέσσερις ψηφοφορίες (πέραν αυτών της σταθερής υποστήριξης στην Πόπη Χριστοδουλίδου) και η απαίτηση για διακοπή της διαδικασίας συγκρότησης ώστε να γίνει «διαβούλευση» εκτός του Συμβουλίου του ΕΔΟΕΑΠ,  που ζητήθηκε από ορισμένους συμβούλους,  είναι προφανές ότι προετοιμάζει εναλλακτική υποψηφιότητα μέσα από την ΕΣΗΕΑ, παραβιάζοντας έτσι την εντολή της ψήφου των συναδέλφων.
Οι μάσκες έπεσαν... Στόχος των σημερινών μεθοδεύσεων είναι να επιχειρηθεί μέσω εναλλακτικού υποψηφίου για τη θέση του Προέδρου, η επαναπροώθηση των μνημονιακών πολιτικών για τον ΕΔΟΕΑΠ, με περικοπές στην επικούρηση, στο εφάπαξ και στην περίθαλψη και η σταδιακή μετατροπή του σε Επαγγελματικό Ταμείο για λίγους, με "αφεντικά" τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Μετά από όλα αυτά,  γίνεται πλέον φανερό - όπως εξ αρχής είχαμε καταγγείλει - ότι η αρχική απαίτηση για να παραμερισθεί η Πόπη Χριστοδουλίδου από την ευθύνη σύγκλησης του Συμβουλίου, δεν ήταν παρά το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση ενός πραξικοπήματος,  που βρίσκεται σε εξέλιξη ενάντια στην θέληση και την εντολή των συναδέλφων στις εκλογές για τον ΕΔΟΕΑΠ. Οι συνάδελφοι πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για να υπερασπίσουν την εντολή που έδωσαν στις πρόσφατες εκλογές,  αν το «πραξικόπημα» αυτό επιχειρηθεί να ολοκληρωθεί,  την Πέμπτη το πρωί.

Με εκτίμηση στην εντολή των μελών του ΕΔΟΕΑΠ

Γιάννης Αγγέλης-Κώστας Ντελέζος-Πόπη Χριστοδουλίδου

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Θα τους παραδώσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ;



Στις πρόσφατες εκλογές για το νέο 9μελές ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, οι συνάδελφοί μας κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ξεκάθαρο  δίλημμα:
è Θα ακολουθήσει ο Οργανισμός μας τον μνημονιακό δρόμο των οδυνηρών περικοπών στις συντάξεις, τις παροχές υγείας και το προσωπικό του, που οδηγεί – με πολιτική και μαθηματική ακρίβεια – στη συγκρότηση ενός επαγγελματικού Ταμείου, για λίγους και εκλεκτούς και στο «τζογάρισμα» όσων αποθεματικών έχουν απομείνει στα χρηματιστήρια;
è Ή, αντιθέτως, θα κάνουμε όλα τα μέλη-μέτοχοι μια επιλογή αγώνα, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για να επιστρέψουν τα κλεμμένα, για να ασφαλιστούν αξιοπρεπώς όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ (και τα ηλεκτρονικά), για να πληρώσουν αυτοί που φταίνε για την κρίση στον κλάδο, τον ΕΔΟΕΑΠ και τελικά ολόκληρη την κοινωνία;
Η απάντηση που έδωσαν με την ψήφο τους τα μέλη της ΕΣΗΕΑ (με 5 στις 9 έδρες…) δεν χωράει καμία αμφισβήτηση:
Ανέδειξαν πρώτους σε σταυρούς τους υποψήφιους οι οποίοι διατύπωσαν με τον πιο σαφή τρόπο την πρόθεση και τη δέσμευσή τους να υπηρετήσουν τον δρόμο του αγώνα και της σύγκρουσης με το κατεστημένο, τη διαπλοκή, τις διάφορες εκδοχές της μνημονιακής πολιτικής που επιβάλουν εργοδότες, κυβερνήσεις και ΕΕ.
Η  Πόπη Χριστοδουλίδου και ο Γιάννης Αγγέλης απέδειξαν, άλλωστε, με τη θητεία τους κατά την προηγούμενη διετία στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, ότι εννοούν όσα λένε, ότι δεν διστάζουν «να σπάσουν αυγά» και να αποκαλύψουν τον βόρβορο που κρύβεται στα υπόγεια του Οργανισμού. Αυτός είναι και ο λόγος που δέχτηκαν βίαιες επιθέσεις και έγιναν στόχος απίστευτης λασπολογίας, ακόμη και το διήμερο των εκλογών.
Όμως, οι «πρόθυμοι» δεν είναι διατεθειμένοι να το βάλουν κάτω. Γιατί τα λεφτά είναι πολλά και τα συμφέροντα μεγάλα. Και το αποδεικνύουν από την πρώτη στιγμή, προσπαθώντας να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών και γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη βούληση χιλιάδων συναδέλφων. Έτσι, επιχειρούν να υφαρπάξουν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο την προεδρία του ΕΔΟΕΑΠ, για να εφαρμόσουν τις πολιτικές τους – με την, άμεση ή έμμεση, φανερή ή κρυφή, βοήθεια που τους παρέχουν οι πλειοψηφίες της “δεξιάς αντίδρασης” και του “αριστερού συμβιβασμού” με τα συμφέροντα στις συνδικαλιστικές ενώσεις, όπως η ΕΣΗΕΑ και η ΕΠΗΕΑ, αλλά και η ΕΣΗΕΜ-Θ και η ΕΠΗΕΘ.
Ας το καταλάβουν όλοι καλά, όμως:
Η σύγκρουση δεν γίνεται για τις καρέκλες και για τις θέσεις. Αφορά την ύπαρξη και την «ψυχή» του ΕΔΟΕΑΠ – και τελικά, τα ίδια τα ΜΜΕ και την ενημέρωση, ο ασφυκτικός έλεγγος της οποίας είναι ζωτικής σημασίας για το σύστημα. Και γι’ αυτό, οι εξελίξεις ενδιαφέρουν άμεσα τα αφεντικά και τα κυβερνητικά και κομματικά επιτελεία.
Είναι χρέος μας να μην σταματήσει αυτό που ξεκινήσαμε με την ψήφο μας στις εκλογές. Να μην ξεπουλήσουν τα τελευταία «ασημικά» του ΕΔΟΕΑΠ, να μην αφήσουν ξεκρέμαστους χιλιάδες συναδέλφους, να μην συνεχιστεί το αίσχος των κάτεργων και της ανασφάλιστης εργασίας στα περισσότερα διαδικτυακά μέσα.
Είναι στο χέρι μας.
Θα τους αφήσουμε;

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή (ΕΣΗΕΑ)

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση Γ. Αγγέλη- Π. Χριστοδουλίδου για τις εξελίξεις στον ΕΔΟΕΑΠ


Αγαπητοί συνάδελφοι
Τις τελευταίες ημέρες γίνεται μία προσπάθεια να δημιουργηθεί σύγχυση και απογοήτευση στα μέλη/μετόχους του Ταμείου προκειμένου να ακυρωθεί έμμεσα η απόφαση των συναδέλφων, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα για την συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.
Επιχειρείται από την πρώτη στιγμή να αμφισβητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα μέσω της παράκαμψης της ομαλής και νόμιμης σύγκλισης του Συμβουλίου από την πλειοψηφούσα σύμβουλο της πλειοψηφούσας Ένωσης.
Παρά την ενημέρωση των μελών του νέου Συμβουλίου για την νομική παρέκκλιση, με την κατάθεση νομικής γνώμης έγκριτων εργατολόγων η “επιχείριση” αυτή συνεχίζεται και σήμερα.
Την ίδια στιγμή, ανακοινώσεις παρατάξεων εκπρόσωποι των οποίων συμμετέχουν στο νέο ΔΣ επιχειρούν να παραπλανήσουν τα μέλη/μετόχους του Ταμείου ότι πρόκειται για μία διένεξη “για τις καρέκλες”. Η αλήθεια συνάδελφοι είναι ότι όσο αφορά τους υπογράφοντες, ποσώς μας ενδιαφέρει το ποιος κάθεται στις καρέκλες, όπως έχει αποδείξει η μέρχι σήμερα δράση μας. Αυτό όμως, που μας αφορά όμως, γιατί αφορά την υγεία και τις επικουρικές συντάξεις του κάθε μέλους/μετόχου του Ταμείου, είναι ότι αυτές οι ενέργειες στοχεύουν στην συγκρότηση ενός Συμβουλίου με ένα απόλυτα αντίθετο πρόγραμμα και προοπτική για το Ταμείο από αυτό, που παλέψαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια της θητείας μας και δεσμευθήκαμε να παλέψουμε και στην νέα.
Εμείς παραμένουμε σταθεροί στην απόφασή μας και στόχος μας είναι να παλέψουμε για :
· Την απόρριψη κάθε απόπειρας για νέων περικοπών στην υγεία και τις συντάξεις
· Την υπεράσπιση του ΕΔΟΕΑΠ ενάντια στους δηλωμένους σχεδιασμούς μελών του νέου ΔΣ να το οδηγήσουν στην αγκαλιά των ασφαλιστικών εταιρειών καταργώντας την παροχή πρωτοβάθμιας υγείας.
· Την υπεράσπιση του ΕΔΟΕΑΠ από εκείνους, που έχουν ήδη επιχειρήσει και θα επιχειρήσουν και πάλι την σταδιακή “διολίσθησή” του, από Ταμείο Υγείας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης σε εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους, σε ενα “Επαγγελματικό Ταμείο” – Επενδυτή υπό την διαχείριση manager (όπως έχουν απαιτήσει εγγράφως ορισμένοι συνάδελφοι στο νέο ΔΣ) ή ασφαλιστικών εταιρειών, όπως προβλέπουν οι μνημονιακοί νόμοι, που πρέπει εδώ και τώρα να καταργηθούν.
Αυτό είναι το σχέδιο των εκδοτών και των καναλαρχών και θα είμαστε απόλυτα αντίθετοι σ' αυτό με όλες μας τις δυνάμεις.
Εμείς θα αγωνιστούμε για την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, γιατί πιστεύουμε και εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για έναν ΕΔΟΕΑΠ όρθιο, ελεύθερο, υγιή , δυνατό και στο πλευρό των μελών-μετόχων του.
Με εκτίμηση στην απόφαση των συναδέλφων
Γιάννης Αγγέλης Πόπη Χριστοδουλίδου

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

ΕΔΟΕΑΠ : Οι δημοσιογράφοι και οι διοικητικοί ψηφίζουν, αλλά, κατά πως φαίνεται, οι εργοδότες αποφασίζουν…



Συνάδελφοι
Λίγα μόλις 24ωρα, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εκλογή των μελών του νέου ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ και ενώ, η Πόπη Χριστοδουλίδου πλειοψηφούσα εκλεγμένη από την πλειοψηφούσα μεταξύ των Ενώσεων - που συμμετέχουν στον ΕΔΟΕΑΠ - την ΕΣΗΕΑ, είχε ξεκινήσει κατά παράδοση τις διαδικασίες σύγκλισης του Συμβουλίου, οι δύο εκπρόσωποι της ΕΠΗΕΑ, με τρόπο, που ελάχιστα απέχει από του να χαρακτηρισθεί πραξικοπηματικός, προχώρησαν στην σύγκλιση του Συμβουλίου σε χρόνο πέραν εκείνου, που προβλέπει το Καταστατικό, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Πόπης Χριστοδουλίδου για την αντικαταστατικότητα των ενεργειών τους.

Τόσο, η Πόπη Χριστοδουλίδου, όσο και ο Γιάννης Αγγέλης, ήτοι τα δύο μέλη της ΕΣΗΕΑ, που εκλέχθηκαν πρώτη και δεύτερος στις εκλογές, δηλώνουμε αποφασισμένοι να μην κάνουμε πίσω, υπερασπιζόμενοι την απόφαση του Εκλογικού Σώματος.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι, πριν από την ημέρα σύγκλισης του Συμβουλίου (Τρίτη 24/3/2015), δηλώσεις μελών της διοίκησης της ΕΠΗΕΑ σε υπαλλήλους του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και πιέσεις, που άρχισαν να ασκούνται από πολλές πλευρές, κάνουν φανερό ότι η παράτυπη σύγκλιση του Συμβουλίου με τον παραγκωνισμό της Πόπης Χριστοδουλίδου, δεν είναι παρά το πρώτο βήμα μιας συντονισμένης προσπάθειας, της οποίας, τα επόμενα βήματα πιθανόν έχουν σκοπό το να αποκλεισθούν οι δύο πρώτοι εκλεγμένοι από την ΕΣΗΕΑ από τις θέσεις, που σ’ ολόκληρη την ιστορία του ΕΔΟΕΑΠ ανατίθενται σ’ αυτούς. Και κυρίως αυτή της θέσης του προέδρου του Οργανισμού.
Το παράδοξο είναι ότι στις διαδικασίες αυτές δεν αντέδρασε,ως όφειλε, το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ, απαιτώντας τον σεβασμό τόσο της νομικής διαδικασίας, όσο και του εθιμικού δικαίου, ενάντια σε κάθε απόπειρα παραβίασης της θέλησης των μελών των Ενώσεων, έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Μετά από όλα αυτά, θεωρούμε υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε τους συναδέλφους και να τους καλέσουμε σε επαγρύπνηση. Γιατί, κατά τα φαινόμενα, θα χρειασθεί να υπερασπίσουν την ψήφο τους με την κινητοποίησή τους ενάντια σε όσους απεργάζονται μέσα και έξω από το Ταμείο την ανατροπή του αυτοδιοικητικού χαρακτήρα του και τις κατακτήσεις, που για δύο χρόνια υπερασπιστήκαμε ενάντια στις περικοπές και τις προσπάθειες να διολισθήσει το Ταμείο στην αγκαλιά των εκδοτών και των ασφαλιστικών εταιρειών.
Υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα στην υγεία μέσα από το ΤΥΠ, ενάντια στις περικοπές των συντάξεων και το «κούρεμα» έως εξαφανίσεως του εφάπαξ, ενάντια στους όψιμους μετεκλογικούς υπερασπιστές τους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο πλευρό των συναδέλφων μας εργαζόμενων,συνταξιούχων και ανέργων. Συνεχίζουμε ενάντια στις πραξικοπηματικές διαδικασίες, που στόχο έχουν να ανατρέψουν εκ των υστέρων την ψήφο των συναδέλφων και να δημιουργήσουν συσχετισμούς δυνάμεων, που να επιτρέψουν να περάσει η «γραμμή» μετάλλαξης του Ταμείου σε επενδυτικό φορέα υπό την διαχείριση των ασφαλιστικών εταιρειών ως επαγγελματικό ταμείο, κατά τις επιθυμίες ισχυρής μερίδας της εργοδοσίας.
Πόπη Χριστοδουλίδου- Γιάννης Αγγέλης

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Π. Χριστοδουλίδου-Γ. Αγγέλης: Δεσμευόμαστε να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας!


Αγαπητοί συνάδελφοι

Το αποτέλεσμα των εκλογών για την νέα Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι υπάρχει ισχυρή θέληση των μελών-μετόχων του Ταμείου για την υπεράσπισή του απέναντι σε κάθε προσπάθεια αποδυνάμωσης και μετάλλαξής του σε κάτι άλλο που θα περιορίζει τον αυτοδιοικητικό και ανθρώπινο χαρακτήρα αλληλεγγύης που πρέπει να το χαρακτηρίζει.
Ευχαριστούμε τους συναδέλφους, εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους για την υποστήριξή τους και δεσμευόμαστε για άλλη μία φορά ότι θα φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης τους στην αναμφίβολα δύσκολη περίοδο που περνάμε.
Πόπη Χριστοδουλίδου-Γιάννης Αγγέλης

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Αποφασίζουμε για την τύχη του ΕΔΟΕΑΠ



                                      Ανακοίνωση – Κάλεσμα   
Συνάδελφοι αποφασίζουμε για την τύχη του ΕΔΟΕΑΠ εκλέγοντας τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Πρώτο και βασικό μέλημα όλων των συναδέλφων, εργαζόμενων, συνταξιούχων, ανέργων και εν επισχέσει πρέπει να είναι η συμμετοχή στην απόφαση αυτή.
Κανένας δεν πρέπει να μείνει μακριά από την κάλπη που θα αποφασίσει για την τύχη του Ταμείου.
Όλοι πρέπει να κατέβουμε και να ψηφίσουμε Τετάρτη και Πέμπτη, 11 και 12 Μαρτίου.
Η συμμετοχή και η επιλογή δεν είναι υποχρέωση, είναι δικαίωμα, που έχει κατακτηθεί με αγώνες.
Κανένας μας δεν πρέπει να το χαρίσει σ' αυτούς που επιζητούν την μετάλλαξη του αυτοδιοικούμενου Ταμείου σε ένα ...επενδυτικό φορέα του club των ολίγων.

Γιάννης Αγγέλης- Πόπη Χριστοδουλίδου